Skip to main content

Posts

Name of Diseases caused by virus

Viral Diseases
Influenza AIDSSmall PoxDengueChikungunya PolioRabies Jaundice Chicken PoxMeningitisJapanese Encephalitis MumpsMeaslesHepatitis Herpes Bird fluSwine flu
Recent posts

Name of Diseases Caused by Bacteria

Bacterial Diseases :DiseaseName of BacteriaCholera Vibriocholerae  Diphtheria  Corynebacterium diphtheriae  Tuberculosis Mycobacterium tuberculoses  Leprosy Mycobacterium leprae Tetanus Clostridium or bacillus tetani Typhoid Salmonella typhi  Plague Yersina or bacillus pestis  Whooping Cough Nemophilus or heamophilus pertussis  Pneumonia Diplococcus pneumoniae Syphilis Treponema pallidum Gonorrhoea Neisseria ganorrhoeae

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 2

1. When light waves pass from air to glass the variables affected are - 

A. Wavelength, frequency and velocity
B. Velocity and frequency
C. Wavelength and frequency
D. Wavelength and velocity

Answer : D

2. When light passes from one medium to another medium which one fo the following does not change :

A. Intensity
B. Velocity
C. Wavelength
D. Frequency

Answer : D 

3. Which one of the following energy conversions takes place in carrying out the process of photosynthesis ? 

A. Light to chemical energy
B. Light to thermal energy
C. Thermal to biochemical energy
D. Heat to kinetic energy

Answer : A

4. The gas used in discharge tubes for optical decoration and advertising is - 

A. Carbon dioxide
B. Ammonia
C. Sulphur dioxide
D. Neon

Answer : D

5. The formation of glittering colours in thin foam of soap is the result of which of the following phenomenon : 

A. Total reflection and interference
B. Total reaction and dispersion
C. Diffraction and dispersion
D. Polarization and interference

Answer : A

6.…

Physics (Light) : Previous Years Questions - 1

1. Which of the following radiation has the highest energy per quantum?

A. 320-400 nm  B. 200-280 nm C. 280-320 nm D. 400-600 nm
Answer : A
2. The visible range of solar radiation is -
A. 100-400 nm B. 740-1000 nm  C. 400-700 nm  D. None of the above
Answer : C
3. Human eye is most sensitive to visible light of the wavelength - 
A. 6050 Angstrom  B. 5500 Angstrom  C. 4500 Angstrom D. 7500 Angstrom 
Answer : B
4. The nature of radiation of light is :
A. Like wave B. Like particle  C. Like both wave and particle  D. Like neither of wave nor of particle 
Answer : C
5. Light appears to travel in a straight line because :
A. It consists of small particles  B. The velocity of light is very large C. The wavelength of light is very small D. Light is reflected by the surroundings 
Answer : C
6. Which of the following statement is true?
A. The light has a greater velocity than sound.  B. The sound has the greatest velocity  C. Celestial objects have the greatest velocity  D. Rocket has the greatest veloc…