Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2017

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 2

1. When light waves pass from air to glass the variables affected are - 

A. Wavelength, frequency and velocity
B. Velocity and frequency
C. Wavelength and frequency
D. Wavelength and velocity

Answer : D

2. When light passes from one medium to another medium which one fo the following does not change :

A. Intensity
B. Velocity
C. Wavelength
D. Frequency

Answer : D 

3. Which one of the following energy conversions takes place in carrying out the process of photosynthesis ? 

A. Light to chemical energy
B. Light to thermal energy
C. Thermal to biochemical energy
D. Heat to kinetic energy

Answer : A

4. The gas used in discharge tubes for optical decoration and advertising is - 

A. Carbon dioxide
B. Ammonia
C. Sulphur dioxide
D. Neon

Answer : D

5. The formation of glittering colours in thin foam of soap is the result of which of the following phenomenon : 

A. Total reflection and interference
B. Total reaction and dispersion
C. Diffraction and dispersion
D. Polarization and interference

Answer : A

6.…

Physics (Light) : Previous Years Questions - 1

1. Which of the following radiation has the highest energy per quantum?

A. 320-400 nm  B. 200-280 nm C. 280-320 nm D. 400-600 nm
Answer : A
2. The visible range of solar radiation is -
A. 100-400 nm B. 740-1000 nm  C. 400-700 nm  D. None of the above
Answer : C
3. Human eye is most sensitive to visible light of the wavelength - 
A. 6050 Angstrom  B. 5500 Angstrom  C. 4500 Angstrom D. 7500 Angstrom 
Answer : B
4. The nature of radiation of light is :
A. Like wave B. Like particle  C. Like both wave and particle  D. Like neither of wave nor of particle 
Answer : C
5. Light appears to travel in a straight line because :
A. It consists of small particles  B. The velocity of light is very large C. The wavelength of light is very small D. Light is reflected by the surroundings 
Answer : C
6. Which of the following statement is true?
A. The light has a greater velocity than sound.  B. The sound has the greatest velocity  C. Celestial objects have the greatest velocity  D. Rocket has the greatest veloc…

PHYSICS (MEASURING DEVICES AND SCALES) : PREVIOUS YEAR QUESTIONS - 2

1. Relative humidity is measured by:

A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Lactometer
D. Potentiometer

Answer : B

2. Match the following :


A. Stethoscope  1. To measure intensity of light  B. Sphygmomanometer  2. To check purity of gold  C. Caratometer 3. To hear heart sound  D. Lux meter 4. To measure blood pressure
Code: 

a. A-1, B-2, C-3, D-4 b. A-4, B-3, C-2, D-1 c. A-3, B-4, C-2, D-1 d. A-2, B-1, C-4, D-3
Answer : c
3. Which one of the following can be used to measure temperature above 1500 Degree Celsius?
A. Clinical thermometer  B. Thermoelectric couple thermometer  C. Platinum resistance thermometer  D. Pyrometer 
Answer : D
4. The apparatus used to measure the intensity of light is known as -
A. Anemometer B. Colorimeter  C. Luxmeter  D. Altimeter 
Answer : C 
5. Rada is used for :
A. Detecting objects by using light waves  B. Reflecting sound waves to detect objects  C. Determining the presence and location of objects with radio waves D. Tracking rain-bearing clouds 
Answer : C
6. Which one of the fo…

Physics (Measuring Devices and Scales) : Previous year questions - 1

1. Which of the following instrument is used for locating submerged objects in an ocean?

A. Audiometer
B. Galvanometer
C. Sextant
D. SONAR

Answer : D

2. SONAR is mostly used by -

A. Astronauts
B. Doctors
C. Engineers
D. Navigators

Answer : D

3. In SONAR, we use

A. Radio waves
B. Audible Sound Waves
C. Ultrasonic waves
D. Infrasonic waves

Answer : C

4. The apparatus used to measure intensity of sound is :

A. Chronometer
B. Anemometer
C. Audiophone
D. Audiometer

Answer : D

5. Which of the following is measured by :

A. Velocity of water-flow
B. Depth of water
D. Force of the wind
C. Intensity of light

Answer : C

6. Which of the following is not correctly matched -

A. Anemometer - Wind Speed
B. Ammeter - Electric Current
C. Tacheometer - Pressure difference
D. Pyrometer - High temperature

Answer : C 

7. Which one of the following thermometers is known as pyrometer?

A. Thermo-electric thermometers
B. Radiation thermometers
C. Gas thermometers
D. Liquid thermometers

Answer : B

8. The thermometer which is…

Physics (Measurement and Units)- Previous Years Questions - 2

1. Match the following:

 List-1   List-II
A. Acceleration     1. Joule
B. Force                 2. Newton second
C. Work done       3. Newton
D. Impulse            4. Metre/Second2

Code :

a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-3, B-4, C-1, D-2
c. A-2, B-3, C-4, D-1
d. A-4, B-3, C-1, D-2

Answer : d

2. Which one of the following SI unit is not correctly matched?

A. Work - Joule
B. Force - Newton
C. Mass - Kg
D. Pressure - Dyne

Answer : D

3.  Match the following:

 List-1   List-II
A. Watt                 1. Heat
B. Knot                 2. Navigation
C. Nautical mile  3. Speed of a ship
D. Calorie            4. Power

Code :

a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-3, B-4, C-1, D-2
c. A-4, B-3, C-2, D-1
d. A-4, B-2, C-3, D-1

Answer : c

4.  Match the following:

A. Joule                1. Current
B. Ampere            2. Power
C. Watt                 3. Work
D. Volt                  4. Electric potential
E. Calorie             5. Heat

Code :

a. A-3, B-1, C-2, D-4, E-5
b. A-1, B-2, C-3, D-4, E-5
c. A-4, B-3, C-2, D-1, E-5
d. A-1, B-3, C-2, D…

Physics (Measurement and Units)- Previous Years Questions - 1

1. The Unit of power is -

A. Hertz
B. Volts
C. Watt
D. Neutrons

Answer : C

2. The Unit of Force is -

A. Faraday
B. Fermi
C. Newton
D. Bar

Answer : C

3. The unit of work is

A. Newton
B. Joule
C. Dyne
D. Watt

Answer : B

4. Light year is the unit of

A. Distance
B. Time
C. Speed of light
D. Intensity of light

Answer : A

5. A light year is the -

A. Year which had maximum sunlight
B. Year in which workload was very light
C. Distance travelled by light in one year
D. Mean distance between Sun and Earth

Answer : C

6. A parsec, a unit of distance used to measure the distance related to the stars in the sky, is equal to -

A. 4.25 light-years
B. 3.25 light-years
C. 4.50 light-years
D. 3.05 light-years

Answer : B

7. Which unit of measurement is multiplied by 0.39 to convert to 'inches'?

A. Millimetre
B. Centimetre
C. Metre
D. Decimetre

Answer : B

8. How can the height of a person who is six feet tall, be expressed (approximately) in nanometre?

A. 183 x 108nm
B. 234 x 107nm
C. 183 x 107nm
D. 181 x 107nm