Skip to main content

Physics (Light) : Previous Years Questions - 1


1. Which of the following radiation has the highest energy per quantum?

A. 320-400 nm 
B. 200-280 nm
C. 280-320 nm
D. 400-600 nm

Answer : A

2. The visible range of solar radiation is -

A. 100-400 nm
B. 740-1000 nm 
C. 400-700 nm 
D. None of the above

Answer : C

3. Human eye is most sensitive to visible light of the wavelength - 

A. 6050 Angstrom 
B. 5500 Angstrom 
C. 4500 Angstrom
D. 7500 Angstrom 

Answer : B

4. The nature of radiation of light is :

A. Like wave
B. Like particle 
C. Like both wave and particle 
D. Like neither of wave nor of particle 

Answer : C

5. Light appears to travel in a straight line because :

A. It consists of small particles 
B. The velocity of light is very large
C. The wavelength of light is very small
D. Light is reflected by the surroundings 

Answer : C

6. Which of the following statement is true?

A. The light has a greater velocity than sound. 
B. The sound has the greatest velocity 
C. Celestial objects have the greatest velocity 
D. Rocket has the greatest velocity

Answer : A

7. The speed of light in vacuum is nearly :

A. 3 x 1010 metres/sec
B. 3 x 108 metres/sec
C. 3 x 108 km/sec 
D. 3 x 108 light years

Answer : B 

8. Velocity of light is maximum in - 

A. Diamond
B. Water
C. Vacuum
D. Hydrogen

Answer : C 

9. The speed of light will be minimum while passing through -

A. Glass
B. Vacuum
C. Water
D. Air

Answer : A

10. The time taken to reach the Sunlight up to surface of earth is approximately - 

A. 4.2 Seconds
B. 7.1 minutes
C. 8.5 minutes
D. 8.5 Seconds

Answer : C


Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…