Skip to main content

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 2

1. When light waves pass from air to glass the variables affected are - 

A. Wavelength, frequency and velocity
B. Velocity and frequency
C. Wavelength and frequency
D. Wavelength and velocity

Answer : D

2. When light passes from one medium to another medium which one fo the following does not change :

A. Intensity
B. Velocity
C. Wavelength
D. Frequency

Answer : D 

3. Which one of the following energy conversions takes place in carrying out the process of photosynthesis ? 

A. Light to chemical energy
B. Light to thermal energy
C. Thermal to biochemical energy
D. Heat to kinetic energy

Answer : A

4. The gas used in discharge tubes for optical decoration and advertising is - 

A. Carbon dioxide
B. Ammonia
C. Sulphur dioxide
D. Neon

Answer : D

5. The formation of glittering colours in thin foam of soap is the result of which of the following phenomenon : 

A. Total reflection and interference
B. Total reaction and dispersion
C. Diffraction and dispersion
D. Polarization and interference

Answer : A

6. Total internal reflection can take place when light travels from : 

A. Diamond to glass
B. Water to glass
C. Air to water
D. Air to glass

Answer : A

7. Optical fibre works on the principle of :

A. Total internal reflection
B. Refraction
C. Scattering
D. Interference

Answer : A 

8. In fibre-optics communication, the signal travels in the form of - 

A. Lightwave
B. Radio wave
C. Microwave
D. Electric wave

Answer : A 

9. 'Endoscope' used by the doctors for examining the inside of patients's stomach, works on the principle of - 

A. Reflection of light
B. Dispersion of light
C. Refraction of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D

10. An endoscope is a -

A. Narrow telescope
B. Type of camera
C. Simple microscope
D. None of the above

Answer : D

Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…