Skip to main content

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

  1. Terrestrial heating 
  2. Reflection of light 
  3. Refraction of light 
  4. Diffraction of light 
Due to which of these phenomena is mirage formed? 

A. 1 and 2
B. 2, 3 and 4
C. 1 and 3 
D. 4 only

Answer : C

3. The diamond appears lustrous because of : 

A. Reflection 
B. Refraction 
C. Total Internal Reflection 
D. Scattering 

Answer : C 

4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?

A. Because it has a higher transparency 
B. Because it has a higher refractive index
C. Because it is so hard 
D. Because it has a fixed deviation floors 

Answer : B 

5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -

A. Audiography 
B. Lexicography 
C. Photography 
D. Holography 

Answer : D

6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on phosphorus coated screen is called :

A. Master Scan 
B. Total Scan 
C. Roster Scan 
D. Radar Scan 

Answer : C

7. 'Ramman Effect' deals with the light rays passing through 

A. Only fluids 
B. Only prisms 
C. Only diamonds 
D. All transparent medium 

Answer : D

8. For reproducing sound, a CD (Compact Disc) audio player uses a : 

A. Quartz crystal 
B. Titanium needle 
C. Laser Beam 
D. Barium titanic ceramic 

Answer : C

9. When a CD is seen in sunlight, rainbow-like colours is seen. This can be explained on the basis of  the phenomenon of :

A. Reflection and diffraction 
B. Reflection and transmission
C. Diffraction and transmission 
D. Refraction, diffraction and transmission 

Answer : A

10. Consider the following statements: 
  1. Light of longer wavelength is scattered much more than the light of shorter wavelength. 
  2. The speed of visible light in water is 0.95 times the speed in vacuum.
  3. Radio waves are produced by rapidly oscillating electrical currents.
  4. To detect the overspending vehicles, police use the Doppler effect of reflected short radio waves.
Which of the statements are correct?

A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 4 
D. 3 and 4 

Answer : D


Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…