Skip to main content

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The principle reason why it is better to have two eyes than one is that:

A. By having two eyes we can distinguish colour easily
B. By having two eyes we can easily see in the dark as well in dim light
C. It gives a man a type of vision known as mosaic vision
D. It enhances distance and depth perception in us.

Answer : D

6. Direct viewing of sun during total solar eclipse causes irreversible damage to eyes. The retinal burn is caused by which one of the following components of the sun rays?

A. Heat
B. Rainbow light
C. Ultra-violet light
D. Infra-red light

Answer : C

7. The colour of the star is an indication of its : 

A. Distance from the earth
B. Temperature
C. Luminosity
D. Distance from the sun

Answer : B

8. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to : 

A. Carbon dioxide
B. Dust particles
C. Helium
D. Water vapours

Answer : B

9. Consider the following statements : 

  1. If magenta and yellow coloured circles intersect, the intersected area will have a red colour.
  2. If cyan and magenta coloured circles intersect, the intersected area will have a blue colour. 
Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Answer : C

10. The colour of light is determined by its 

A. Amplitude
B. Wavelength 
C. Intensity 
D. Velocity 

Answer : B 




Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…