Skip to main content

Physics (Measurement and Units)- Previous Years Questions - 1

1. The Unit of power is -

A. Hertz
B. Volts
C. Watt
D. Neutrons

Answer : C

2. The Unit of Force is -

A. Faraday
B. Fermi
C. Newton
D. Bar

Answer : C

3. The unit of work is

A. Newton
B. Joule
C. Dyne
D. Watt

Answer : B

4. Light year is the unit of

A. Distance
B. Time
C. Speed of light
D. Intensity of light

Answer : A

5. A light year is the -

A. Year which had maximum sunlight
B. Year in which workload was very light
C. Distance travelled by light in one year
D. Mean distance between Sun and Earth

Answer : C

6. A parsec, a unit of distance used to measure the distance related to the stars in the sky, is equal to -

A. 4.25 light-years
B. 3.25 light-years
C. 4.50 light-years
D. 3.05 light-years

Answer : B

7. Which unit of measurement is multiplied by 0.39 to convert to 'inches'?

A. Millimetre
B. Centimetre
C. Metre
D. Decimetre

Answer : B

8. How can the height of a person who is six feet tall, be expressed (approximately) in nanometre?

A. 183 x 108nm
B. 234 x 107nm
C. 183 x 107nm
D. 181 x 107nm

Answer : C

Explanation :
1 metre = 109 nanometre
1 Feet = 0.305 metre
1 Feet = 0.305 x 109metre = 30.5 x 107 nanometre
6 feet = 6 x 30.5 x 107 nanometre
          = 183 x 107 nanometre

9. Ampere is the unit of -

A. Voltage
B. Electric Current
C. Resistance
D. Power

Answer : B

10. How many watts are there in a horsepower?

A. 1000
B. 750
C. 746
D. 748

Answer : C 







Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…