Skip to main content

Physics (Measurement and Units)- Previous Years Questions - 2

1. Match the following:

         List-1               List-II
A. Acceleration     1. Joule
B. Force                 2. Newton second
C. Work done       3. Newton
D. Impulse            4. Metre/Second2

Code :

a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-3, B-4, C-1, D-2
c. A-2, B-3, C-4, D-1
d. A-4, B-3, C-1, D-2

Answer : d

2. Which one of the following SI unit is not correctly matched?

A. Work - Joule
B. Force - Newton
C. Mass - Kg
D. Pressure - Dyne

Answer : D

3.  Match the following:

         List-1               List-II
A. Watt                 1. Heat
B. Knot                 2. Navigation
C. Nautical mile  3. Speed of a ship
D. Calorie            4. Power

Code :

a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-3, B-4, C-1, D-2
c. A-4, B-3, C-2, D-1
d. A-4, B-2, C-3, D-1

Answer : c

4.  Match the following:

A. Joule                1. Current
B. Ampere            2. Power
C. Watt                 3. Work
D. Volt                  4. Electric potential
E. Calorie             5. Heat

Code :

a. A-3, B-1, C-2, D-4, E-5
b. A-1, B-2, C-3, D-4, E-5
c. A-4, B-3, C-2, D-1, E-5
d. A-1, B-3, C-2, D-4, E-5

Answer : a

5. Which of the following is not correctly matched?

A. Knot - Measure of speed of ship
B. Nautical Mile - Unit of distance used in navigation
C. Angstrom - Unit of wavelength of light
D. Light year - Unit of measuring time

Answer : d

6. Match the following:

A. High speed     
1. Mach           
B. Wavelength 
2. Angstrom
C. Pressure
3. Joule
D. Energy
4. Pascal 

Code :
a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-1, B-3, C-2, D-4
c. A-1, B-2, C-4, D-3
d. A-4, B-2, C-3, D-1

Answer : c

7. One micron is equal to -

A. 1/10 mm
B. 1/100 mm
C. 1/1000 mm
D. 1/10000 mm

Answer : C

8. Which one of the following is not correctly matched

A. Decible - Unit of sound intensity
B. Horsepower - Unit of power
C. Nautical miles - Unit of naval distance
D. Celsius - Unit of heat

Answer : D

9. One picogram is equal to -

A. 10-6 gram
B. 10-9 gram
C. 10-12 gram
D. 10-15 gram

Answer : C

10. What is the unit of atmospheric pressure?

A. Bar
B. Knot
C. Joule
D. Ohm

Answer : A

11. 1 Kg/cm2 pressure is equivalent to :

A. 0.1 bar
B. 1 bar
C. 10 bar
D. 100 bar

Answer : B

12. 1 barrel of oil is equals to which of the following?

A. 131 litre
B. 159 litre
C. 179 litre
D. 201 litre

Answer : B

13. The smallest unit of length is -

A. Micron
B. Nanometre
C. Angstrom
D. Fermimetre

Answer : D

12. Match the following:

A. Cusec
1. Pressure
B. Byte
2. Intensity of Earthquake
C. Richter    
3. Rate of flow
D. Bar
4. Computer 

Code :
a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-3, B-4, C-2, D-1
c. A-1, B-2, C-4, D-3
d. A-4, B-2, C-3, D-1

Answer : B

13. Which one of the following is the unit of measure of the thickness of the ozone layer of the atmosphere?

A. Knot
B. Dobson
C. Poise
D. Maxwell

Answer : B





Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…