Skip to main content

Physics (Measuring Devices and Scales) : Previous year questions - 1

1. Which of the following instrument is used for locating submerged objects in an ocean?

A. Audiometer
B. Galvanometer
C. Sextant
D. SONAR

Answer : D

2. SONAR is mostly used by -

A. Astronauts
B. Doctors
C. Engineers
D. Navigators

Answer : D

3. In SONAR, we use

A. Radio waves
B. Audible Sound Waves
C. Ultrasonic waves
D. Infrasonic waves

Answer : C

4. The apparatus used to measure intensity of sound is :

A. Chronometer
B. Anemometer
C. Audiophone
D. Audiometer

Answer : D

5. Which of the following is measured by :

A. Velocity of water-flow
B. Depth of water
D. Force of the wind
C. Intensity of light

Answer : C

6. Which of the following is not correctly matched -

A. Anemometer - Wind Speed
B. Ammeter - Electric Current
C. Tacheometer - Pressure difference
D. Pyrometer - High temperature

Answer : C 

7. Which one of the following thermometers is known as pyrometer?

A. Thermo-electric thermometers
B. Radiation thermometers
C. Gas thermometers
D. Liquid thermometers

Answer : B

8. The thermometer which is used to measure 2000 degree celsius temperature is - 

A. Gas thermometer
B. Mercury thermometer
C. Total radiation pyrometer
D. Steam pressure thermometer

Answer : C

9. 'Pyrheliometer' is used for measuring :

A. Sun spots
B. Solar radiation
C. Air temperature
D. Temperature of plants

Answer : B

10. What is measured by manometer?

A. Air pressure
B. Pressure of gas
C. Density of liquids
D. Pressure of oil on the surface

Answer : B

11. Match the following :


A. Ammeter             
1. Pressure                   
B. Hygrometer          
2. Weight 
C. Spring balance       
3. Electric current
D. Barometer
4. Relative humidity 

Code :

a. A-2, B-3, C-4, D-1
b. A-3, B-4, C-2, D-1
c. A-4, B-1, C-2, D-3
d. A-1, B-2, C-3, D-4

Answer : b 

12. Which one of the following pair is not correctly matched?

A. Odometer : Measuring instrument for distance covered by motor wheels 
B. Ondometer : Measuring instrument for frequency of electromagnetic waves 
C. Audiometer : device for measuring sound intensity 
D. Ammeter : measuring instrument for electric power 

Answer : d 

13. Which instrument is used to measure atmospheric pressure?

A. Hydrometer 
B. Barometer 
C. Manometer 
D. Hygrometer 

Answer : B

14. The liquid/liquids used in the simple barometer is/are :

A. Water 
B. Mercury 
C. Alcohol 
D. All of the above 

Answer : B

15. The density of milk can be obtained by the use of :

A. Hydrometer 
B. Butyrometer 
C. Lactometer 
D. Thermometer 

Answer : C 

Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…