Skip to main content

PHYSICS (MEASURING DEVICES AND SCALES) : PREVIOUS YEAR QUESTIONS - 2

1. Relative humidity is measured by:

A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Lactometer
D. Potentiometer

Answer : B

2. Match the following :


A. Stethoscope 
1. To measure intensity of light 
B. Sphygmomanometer 
2. To check purity of gold 
C. Caratometer
3. To hear heart sound 
D. Lux meter
4. To measure blood pressure

Code: 

a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-4, B-3, C-2, D-1
c. A-3, B-4, C-2, D-1
d. A-2, B-1, C-4, D-3

Answer : c

3. Which one of the following can be used to measure temperature above 1500 Degree Celsius?

A. Clinical thermometer 
B. Thermoelectric couple thermometer 
C. Platinum resistance thermometer 
D. Pyrometer 

Answer : D

4. The apparatus used to measure the intensity of light is known as - 

A. Anemometer
B. Colorimeter 
C. Luxmeter 
D. Altimeter 

Answer : C 

5. Rada is used for :

A. Detecting objects by using light waves 
B. Reflecting sound waves to detect objects 
C. Determining the presence and location of objects with radio waves
D. Tracking rain-bearing clouds 

Answer : C

6. Which one of the following quantities is measured on the Richter scale?

A. Speed of glacier 
B. Population growth 
C. Intensity of earthquake 
D. Temperature inside the earth 

Answer : C 

7. Which one is not correctly matched?

A. Celsius - Temperature 
B. Kilwatt hour - Electricity 
C. Rh factor - Blood 
D. Richter scale - Humidity 

Answer : D

8. Match the following 

A. Fathometer
1. Atmospheric pressure 
B. Barometer      
2. Atmospheric humidity 
C. Hygrometer
3. Height
D. Altimeter
4. Depth of sea

Code :

a. A-2, B-3, C-1, D-4
b. A-4, B-1, C-2, D-3
c. A-4, B-2, C-3, D-1
d. A-3, B-1, C-2, D-4

Answer : b

9. Match the following 

A. Anemometer
1. Earthquakes 
B. Seismograph      
2. Atmospheric Pressure    
C. Barograph 
3. Wind Velocity
D. Hygrometer
4. Humidity 

Code :

a. A-2, B-3, C-1, D-4
b. A-4, B-1, C-2, D-3
c. A-4, B-2, C-3, D-1
d. A-3, B-1, C-2, D-4

Answer : d

10. Which one of the following is not correctly matched :

A. Manometer - Pressure 
B. Carburetor -  Internal combustion engine 
C. Cardiograph - Heart movement 
D. Seismometer - Curvature of surface 

Answer : D 

11. The apparatus used for detecting lie is known as -

A. Polygraph
B. Pyrometer
C. Gyroscope
D. Kymograph

Answer : A



Comments

Popular posts from this blog

Daily Quizzes (Science)

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 4

1. Assertion (A) : In a motion picture, usually 24 frames are projected every second over the whole   length of the film.

Reason (R) : An image formed on the retina of eye persists for about 0.1 s after the removal of the stimulus.

Code:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.

Answer : c

2. Television signals cannot be received beyond a certain distance because :

A. Signals are weak
B. Antenna is weak
C. Air absorbs signals
D. The surface of the earth is curved.

Answer : D

3. The technique used to transmit auto signals in television broadcasts is : 

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Code Modulation
D. Time Division Multiplexing

Answer : B

4. The image formed on Retina is :

A. Equal to object but inverted
B. Larger than object but inverted
C. Smaller than object but inverted
D. Equal to object but straight

Answer : C

5. The…

PHYSICS (LIGHT) : PREVIOUS YEARS QUESTIONS - 3

1. The reason of mirage is 

A. Interference of light
B. Diffraction of light
C. Polarization of light
D. Total internal reflection of light

Answer : D 

2. Consider the following natural phenomena :

Terrestrial heating Reflection of light Refraction of light Diffraction of light Due to which of these phenomena is mirage formed? 
A. 1 and 2 B. 2, 3 and 4 C. 1 and 3  D. 4 only
Answer : C
3. The diamond appears lustrous because of : 
A. Reflection  B. Refraction  C. Total Internal Reflection  D. Scattering 
Answer : C 
4. What is the reason behind the extra ordinary shining of the diamond cuts in a proper way?
A. Because it has a higher transparency  B. Because it has a higher refractive index C. Because it is so hard  D. Because it has a fixed deviation floors 
Answer : B 
5. The technique to integrate and mark the image of a three Dimensional object is -
A. Audiography  B. Lexicography  C. Photography  D. Holography 
Answer : D
6. The generating images on a screen by focusing an electronic beam on…